De Dirigent

Koen Wellens
(°1978) studeerde piano en orgel aan de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord van Mol. In 1996 startte hij z’n studies aan het Lemmensinstituut te Leuven en behaalde in juni 2001 het diploma van Meester in de Muziek, optie orgel. Hij volgde les bij Luk Bastiaens, Luc Ponet en specialiseerde een tijd bij Reitze Smits. Daarnaast volgde hij meestercursussen bij o.a. Ben van Oosten, Ludger Lohmann en Louis Robbiliard. Bij Carl Van Eyndhoven behaalde hij in juni 2004 aan hetzelfde Lemmensinstituut het diploma van Meester in de Muziek, optie beiaard. Daarna specialiseerde hij in het maken van arrangementen voor beiaard solo en beiaard in combinatie met andere instrumenten. Als arrangeur voltooide hij al verschillende opdrachten voor verschillende bezettingen (kinderliedjes, koorarrangementen,…).

Als leraar orgel en begeleidingspraktijk is hij verbonden aan de Academies voor Muziek en Woord van Mol en Tessenderlo en als begeleider aan deze van Neerpelt.

Daarnaast focust hij zich de laatste jaren meer en meer op het begeleiden van koren en vocale en instrumentale solisten en op het dirigeren van koren.

Als begeleider was hij al meermaals te gast op de Dexia Classics wedstrijd (o.a. met winnaars Sofie Verbeeck (fluit) en Maarten Lowel (trombone)), op concerten met jonge talenten in de Munt en het Paleis voor Schone Kunsten en op koorconcerten en recitals in heel Vlaanderen.

Hij kreeg lessen koordirectie van Kurt Bikkembergs en Michaël Scheck. Sinds 2008 is hij lid van de Raad van Bestuur van Koor & Stem afdeling Antwerpen en voor Koor & Stem nationaal is hij regelmatig aan het werk als begeleider of koorcoach.

Van 2001 tot 2005 was hij de dirigent van het Noordlimburgs Mannenkoor (Neerpelt), vanaf maart 2003 tot 2009 van het gemengd koor de Schalmei (Mol), sinds januari 2007 van het dameskoor IdemDito (Geel) en hij is artistiek leider en lid van het mannelijk close harmony kwintet The Bartenders. In september 2004 werd hij repetitor van de Kempische Oratoriumvereniging en nam in januari 2009 de leiding over van dirigent en operazanger Werner Van Mechelen. Met deze en andere koren zorgde hij al voor de uitvoering of de voorbereiding van verschillende Bachcantates, de 9de Symfonie van Beethoven, het Requiem van Fauré, de Messiah van Händel, de Carmina Burana, de 2de Symfonie van Mahler, de Krönungsmesse van Mozart en diverse a capella koorconcerten.

(website: www.wellenskoen.be) 

• Contact: idemditokoor@hotmail.com

Created by KS37 • Web & Graphic Design